Eggnog

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1791
Eggnog
fot. Dinner Series / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki brandy
  • 0,5 szklanki białego rumu
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Z białek i 0,5 szklanki cukru ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru do białości. Do ubitej piany z białek dodawać powoli utarte żółtka, dokładnie rozmieszać trzepaczką, wlać rum, mleko skondensowane oraz brandy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, po czym śmietanę kremówkę ubić mikserem na puszysta pianę i dodawać stopniowo do składników. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do szklanki. Gotowego drinka posypać mielonym cynamonem.

Komentarze (0)