Egg-McMuffin

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6794
Egg-McMuffin
fot. Evan-Amos (Wikipedia) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 bułki do burgerów
  • 2 jajka
  • 2 plastry sera topionego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko jaka
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bułki przekroić na połówki, przełożyć je na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, zrumienić i ściągnąć z ognia. Na jedną połówkę zrumienionej bułki wyłożyć plaster sera topionego. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać mięsa wraz z żółtkiem jajka. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną kolendrę i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety, po czym rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na ser topiony. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić do tego jajka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do reszty składników i całość nakryć drugą połową zrumienionej bułki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów