Egg-McMuffin
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6794
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 2 bułki do burgerów
- 2 jajka
- 2 plastry sera topionego
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko jaka
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bułki przekroić na połówki, przełożyć je na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, zrumienić i ściągnąć z ognia. Na jedną połówkę zrumienionej bułki wyłożyć plaster sera topionego. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać mięsa wraz z żółtkiem jajka. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną kolendrę i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety, po czym rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć je na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na ser topiony. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić do tego jajka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do reszty składników i całość nakryć drugą połową zrumienionej bułki
Komentarze (0)