Salsefia w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4483
Składniki:
- 1 kg salsefii
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 3/4 szklanki śmietany
- sok z 1 cytryny
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Salsefię umyć, pokroić na drobne kawałki, gotować w osolonej wodzie z odrobiną soku z cytryny i octu winnego do 60 minut, gdyż nie czarnieje. Z mąki, masła zrobić na patelni jasną zasmażkę,podlać ja odrobiną wody, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać do tego pozostały sok z cytryny i śmietanę. Dobrze wymieszać. Ugotowana salsefię wyłożyć na talerz i polać przyrządzonym sosem. Salsefię podaje się z pieczonym mięsem lub do drobiu.
Komentarze (0)