Salsefia w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4483
Salsefia w sosie
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg salsefii
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Salsefię umyć, pokroić na drobne kawałki, gotować w osolonej wodzie z odrobiną soku z cytryny i octu winnego do 60 minut, gdyż nie czarnieje. Z mąki, masła zrobić na patelni jasną zasmażkę,podlać ja odrobiną wody, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać do tego pozostały sok z cytryny i śmietanę. Dobrze wymieszać. Ugotowana salsefię wyłożyć na talerz i polać przyrządzonym sosem. Salsefię podaje się z pieczonym mięsem lub do drobiu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów