Pot de crème

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1157
Pot de crème
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier oraz cukier waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Następnie do drugiego rondla dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, zasypać ją kakao i rozpuścić razem na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wbić do niej jajka, dodać sparzone wcześniej rodzynki, dokładnie rozmieszać i przelać do zagotowanych składników z mlekiem. Zmniejszyć ogień i mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do pucharka deserowego i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów