Pot de crème
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1331
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 listki świeżej mięty
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier oraz cukier waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Następnie do drugiego rondla dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, zasypać ją kakao i rozpuścić razem na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wbić do niej jajka, dodać sparzone wcześniej rodzynki, dokładnie rozmieszać i przelać do zagotowanych składników z mlekiem. Zmniejszyć ogień i mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do pucharka deserowego i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)