Pizza margherita

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2794
Pizza margherita
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy do wysmarowania blachy
  • Na wierzch:
  • 4 pomidory
  • 250 g mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 6 liści bazylii

Opis przygotowania:

Wykonanie ciasta: Drożdże suszone i połowę drożdży świeżych rozmieszać z połową cieplej wody, nie zostawić grudek i odstawić na 10 minut. Po tym czasie mąkę zmieszać z solą, dodać do niej roztarte i pozostałe drożdże, dodać resztę ciepłej wody i wyrobić ciasto. Ciasto zbić w kulę, podsypać mąką, podzielić na porcje, rozwałkować je na grubość do 1 cm, przykryć ściereczką i odczekać około 30 minut, aż wyrośnie.

Pomidory ponacinać z góry, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Brzegi ciasta uformować ręcznie. Ciasto wysmarować oliwą, posypać oregano, ułożyć plastry pomidorów, pokrojony ser mozzarella, posypać parmezanem i piec w piekarniku o temperaturze 230 stopni na rumiany kolor. Gotową pizzę wyciągnąć z piekarnika i udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów