Pizza margherita
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2794
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy do wysmarowania blachy
- Na wierzch:
- 4 pomidory
- 250 g mozzarelli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oregano
- 6 liści bazylii
Opis przygotowania:
Wykonanie ciasta: Drożdże suszone i połowę drożdży świeżych rozmieszać z połową cieplej wody, nie zostawić grudek i odstawić na 10 minut. Po tym czasie mąkę zmieszać z solą, dodać do niej roztarte i pozostałe drożdże, dodać resztę ciepłej wody i wyrobić ciasto. Ciasto zbić w kulę, podsypać mąką, podzielić na porcje, rozwałkować je na grubość do 1 cm, przykryć ściereczką i odczekać około 30 minut, aż wyrośnie.
Pomidory ponacinać z góry, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Brzegi ciasta uformować ręcznie. Ciasto wysmarować oliwą, posypać oregano, ułożyć plastry pomidorów, pokrojony ser mozzarella, posypać parmezanem i piec w piekarniku o temperaturze 230 stopni na rumiany kolor. Gotową pizzę wyciągnąć z piekarnika i udekorować listkami bazylii.
Pomidory ponacinać z góry, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Brzegi ciasta uformować ręcznie. Ciasto wysmarować oliwą, posypać oregano, ułożyć plastry pomidorów, pokrojony ser mozzarella, posypać parmezanem i piec w piekarniku o temperaturze 230 stopni na rumiany kolor. Gotową pizzę wyciągnąć z piekarnika i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)