Pizza Bianca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2040
Składniki:
- 30 g brukselki
- 20 g koziego twarogu
- 15 g tartej mozzarelli
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Wysmarować je oliwą z oliwek, zbić w kulę, potem przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, spłaszczyć ręcznie, przełożyć do formy do pieczenia, posypać przepuszczonym czosnkiem, dodać do tego ugotowaną brukselka i wyłożyć świeżymi gałązkami rozmarynu. Całość posypać pokruszonym drobno twarogiem kozim, tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Składniki piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Wysmarować je oliwą z oliwek, zbić w kulę, potem przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, spłaszczyć ręcznie, przełożyć do formy do pieczenia, posypać przepuszczonym czosnkiem, dodać do tego ugotowaną brukselka i wyłożyć świeżymi gałązkami rozmarynu. Całość posypać pokruszonym drobno twarogiem kozim, tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Składniki piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)