Pizza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2439
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka (jedno całe, drugie tylko żółtko)
- Drożdże (20 dag)
- Szklanka mleka ciepłego (150 ml)
- Olej (łyżka stołowa)
- Mąka (2 szklanki)
- Farsz:
- Polecam pastę pomidorową,włoską "Pasta di pomidori" albo inny ekstrakt pomidorowy.
- Przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól, zioła prowansalskie)
- Mięso (Udko z kurczaka lub chudy boczek)
- Ser (ok. 40 dag utartego sera żółtego)
- Dodatki (w zależności od gustu: oliwki, papryka czerwona, cebula, czosnek, pietruszka, ananas.
Opis przygotowania:
- Do średniej wielkości naczynia(miski) wlać ciepłe mleko
- Rozkruszyć drożdże i wrzucić do mleka
- Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia.
- Wlać olej (łyżka stolowa)
- Wrzucić jedno całe jajko a następnie żółtko(tylko) z drugiego jajka
- Wsypywać powoli mąkę, upewniając się, że wszystkie wcześniejsze składniki są wymieszane.
- Obserwować, ile mąki będzie potrzebne do wyrobienia ciasta(tak naprawde 2 szklanki to za mało na pizzę) ''NA OKO"
- Po wyrobieniu ciasta, rozwałkować wszystko(można wcześniej podzielić ciasto na pół, bo może być za dużo na jedną blachę.
- Posmarować blachę margaryną lub olejem roślinnym
- Ułożyć ciasto na blasze
- Zawinąć rogi na wszystkich bokach, żeby sos się nie wylewał
- Dodać sos
- Dodać mięso i inne dodatki
- Na koniec posypać wszystko serem
- Piekarnik przygotowany na 150 stopni
- Lepiej nie nastawiać zegarka na konkretny czas, proponuje obserwować pizzę na bieżąco.
SMACZNEGO!!!
- Rozkruszyć drożdże i wrzucić do mleka
- Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia.
- Wlać olej (łyżka stolowa)
- Wrzucić jedno całe jajko a następnie żółtko(tylko) z drugiego jajka
- Wsypywać powoli mąkę, upewniając się, że wszystkie wcześniejsze składniki są wymieszane.
- Obserwować, ile mąki będzie potrzebne do wyrobienia ciasta(tak naprawde 2 szklanki to za mało na pizzę) ''NA OKO"
- Po wyrobieniu ciasta, rozwałkować wszystko(można wcześniej podzielić ciasto na pół, bo może być za dużo na jedną blachę.
- Posmarować blachę margaryną lub olejem roślinnym
- Ułożyć ciasto na blasze
- Zawinąć rogi na wszystkich bokach, żeby sos się nie wylewał
- Dodać sos
- Dodać mięso i inne dodatki
- Na koniec posypać wszystko serem
- Piekarnik przygotowany na 150 stopni
- Lepiej nie nastawiać zegarka na konkretny czas, proponuje obserwować pizzę na bieżąco.
SMACZNEGO!!!
Komentarze (0)