Pielmieni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1226
Składniki:
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 0,5 szklanka letniej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 80 ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- szczypta czarnego pieprzu świeżo zmielonego
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Przygotować farsz: mięso wołowe i wieprzowe razem przełożyć do jednej miski. Wsypać do tego szczyptę soli, mielonego czarnego pieprzu i mielone ziarna kolendry. Wbić do tego jajko, wlać bulion warzywny i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Całość dobrze skleić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z gęstą śmietaną.
Przygotować farsz: mięso wołowe i wieprzowe razem przełożyć do jednej miski. Wsypać do tego szczyptę soli, mielonego czarnego pieprzu i mielone ziarna kolendry. Wbić do tego jajko, wlać bulion warzywny i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Całość dobrze skleić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z gęstą śmietaną.
Komentarze (0)