Pieczarki z komosą ryżową i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 796
Składniki:
- 350 g komosy ryżowej
- 250 g dużych pieczarek
- 100 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić trzonów, obrać je z błony i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć je z nadmiaru wody i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać z tartym parmezanem i pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do komosy z serem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba, pieprzu, dobrze wymieszać i napełnić tym pieczarki na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)