Pieczarki z komosą ryżową i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 703
Pieczarki z komosą ryżową i serem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 350 g komosy ryżowej
  • 250 g dużych pieczarek
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić trzonów, obrać je z błony i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć je z nadmiaru wody i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać z tartym parmezanem i pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do komosy z serem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba, pieprzu, dobrze wymieszać i napełnić tym pieczarki na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów