Pianka owocowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1665

Składniki:

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 galaretki owocowe
  • Dowolne owoce - ja robiłam z truskawkami (najładniejsza), brzoskwiniami z puszki (najtańsza),
  • agrestem (tu musiałam dodać nieco cukru), winogronami, malinami, jagodami.
  • Ewentualnie 1 paczka biszkopcików lub cienki biszkopt
  • Ewentualnie pół szklanki mocnego alkoholu

Opis przygotowania:

Galaretkę owocową robisz z połową ilości wody podanej na opakowaniu (paczkę na pół litra wody zalewasz 250 ml), studzisz, musi być całkiem zimna, ale tak, żeby była płynna.
Śmietanę kremówkę ubijasz na sztywno. Powolutku dolewasz płynną galaretkę do śmietany cały czas miksując na niskich obrotach.
Na dno tortownicy układasz namoczone biszkopty (w alkoholu, mleku lub soku owocowym,). Można zamiast biszkopcików dać cienki biszkopt i też go nieco nasączyć.
Można też zrobić bez biszkoptów w wersji bezglutenowej.
Częśc owoców pokroić w dowolne kawałki i delikatnie wymieszać z masą śmietanową lub ułożyć na biszkoptach.
Zalać masą śmietanową, na wierzchu ułożyć resztę owoców, zalać ostudzoną galaretką - tym razem zrobioną normalnie, wg przepisu na opakowaniu.
Na 2-3 godziny do lodówki. Gotowe.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów