Ciasto agrestowe z pianką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 5105
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 250 g masła
- 250 + 150 g cukru
- 25 g cukru waniliowego
- 4 jajka + 3 białka
- 300 g mąki
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g mielonych migdałów
- mleko
Opis przygotowania:
Agrest oczyść z szypułek, opłucz i osącz. Miękkie masło, cukier (250 g), cukier waniliowy i jajka zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z maką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz letnim mlekiem. Ciasto rozłóż na blasze staranie wysmarowanej tłuszczem. Na jego powierzchni ułóż agrest i piecz w rozgrzanym piekarniku (200 stopni). Białka z sokiem cytrynowym ubij na sztywną pianę, dodaj cukier (150 g) i ponownie ubij. Dodaj migdały Na upieczonym cieście ułóż warstwę piany i ponownie zapiecz, aż piana nabierze złotej barwy. Wystudzone ciasto pokrój w kawałki.
Komentarze (3)
Jak dlugo pic to ciasto? 1, 2, 3 godz.
Ja bym piekl od rana do wieczora! Wtedy jest gwarancja, agrest bedzie mieki.
a co z iloscia mleka??