Ciasto agrestowe z pianką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 4948

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 250 g masła
  • 250 + 150 g cukru
  • 25 g cukru waniliowego
  • 4 jajka + 3 białka
  • 300 g mąki
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g mielonych migdałów
  • mleko

Opis przygotowania:

Agrest oczyść z szypułek, opłucz i osącz. Miękkie masło, cukier (250 g), cukier waniliowy i jajka zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z maką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz letnim mlekiem. Ciasto rozłóż na blasze staranie wysmarowanej tłuszczem. Na jego powierzchni ułóż agrest i piecz w rozgrzanym piekarniku (200 stopni). Białka z sokiem cytrynowym ubij na sztywną pianę, dodaj cukier (150 g) i ponownie ubij. Dodaj migdały Na upieczonym cieście ułóż warstwę piany i ponownie zapiecz, aż piana nabierze złotej barwy. Wystudzone ciasto pokrój w kawałki.

Autor: msinter

Komentarze (3)

Jak dlugo pic to ciasto? 1, 2, 3 godz.

Ja bym piekl od rana do wieczora! Wtedy jest gwarancja, agrest bedzie mieki.

a co z iloscia mleka??

Podobne przepisy

Więcej przepisów