Perduty w sosie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2400
Składniki:
- 10 jaj
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 cytryna
Opis przygotowania:
Przygotować sos: łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać do niego mąkę i zarumienić. Po zarumienieniu zestawić z ognia i przestudzić. Zagotować w rondelku wodę z niewielką ilością soli, octem, kiedy zacznie wrzeć - wbijać do niej jajka, tuż nad samą wodą. Kiedy białko się zetnie, należy wyciągnąć jajka łyżką cedzakową i układać na talerz. Do przestudzonej zasmażki wlać tyle wody, aby powstał zawiesisty sos, dodać niewielką ilość octu i dobrze wymieszać. Cytrynę umyć, pokroić w talarki i obłożyć nią jajka na talerzu. Cukier wsypać go garnuszka i na małym ogniu zarumienić, następnie przełożyć na wierzch jajek i polać sporządzonym sosem. Podawać od razu.
Komentarze (1)
hee nie wyszło Ci te danie.