Pav Bhaji
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1463
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 pomidory
- 2 ziemniaki
- 2 zwykle bułki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka chili
- 1 mały kalafior
- 1 szalotka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy pav bhaji masala
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 szklanki zielonego groszku w zalewie
- 0,5 szklanki wody
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Groszek zielony osączyć z zalewy. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion i posiekać drobno. Marchew, kalafior oraz ziemniaki przełożyć do osobnych rondli, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa te odcedzić. Ugotowane ziemniaki i marchew obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki potem razem z gotowanym kalafiorem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Cebulę z szalotką obrać ze skóry, po czym cebulę pokroić drobno, a szalotkę w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę, paprykę czerwoną, zieloną, mielony imbir, zmiażdżony czosnek oraz zielony groszek. Składniki na patelni oprószyć przyprawą pav bhaji masala, kurkumą, mieloną papryką chili, solą, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie zalać je wodą i gotować do miękkości. Po zagotowaniu całość ściągnąć z ognia, połączyć ze zmiksowanymi wcześniej warzywami i razem jeszcze raz wszystko zmiksować. Następnie wyłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gotową potrawę posypać szalotką i podawać z bułką wysmarowaną masłem.
Komentarze (0)