Pav Bhaji

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1271
Pav Bhaji
fot. rovingI / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 zwykle bułki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 mały kalafior
  • 1 szalotka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy pav bhaji masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 szklanki zielonego groszku w zalewie
  • 0,5 szklanki wody
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Groszek zielony osączyć z zalewy. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion i posiekać drobno. Marchew, kalafior oraz ziemniaki przełożyć do osobnych rondli, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa te odcedzić. Ugotowane ziemniaki i marchew obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki potem razem z gotowanym kalafiorem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Cebulę z szalotką obrać ze skóry, po czym cebulę pokroić drobno, a szalotkę w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę, paprykę czerwoną, zieloną, mielony imbir, zmiażdżony czosnek oraz zielony groszek. Składniki na patelni oprószyć przyprawą pav bhaji masala, kurkumą, mieloną papryką chili, solą, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie zalać je wodą i gotować do miękkości. Po zagotowaniu całość ściągnąć z ognia, połączyć ze zmiksowanymi wcześniej warzywami i razem jeszcze raz wszystko zmiksować. Następnie wyłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gotową potrawę posypać szalotką i podawać z bułką wysmarowaną masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów