Pasternak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1851
Składniki:
- 80 dkg pasternaku
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 50 g wołowiny lub baraniny bez kości
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 4 ziarna pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Pasternaka umyć, obrać ze skóry, pokroić na duże kawałki, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i zalać bulionem z mięsem, dodać ziarna pieprzu i soli do smaku. Z mąki i masła zrobić jasna zasmażkę i dodać do całości. Wszystko wymieszać i gotować przez 10 minut. Gotowy podajemy na gorąco, posypany natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)