Pascha śmietankowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1872
Składniki:
- 1 kg twarogu,
- skórka otarta z cytryny
- pół kostki masła
- sól,
- 5 jajek
- 20 dag cukru,
- szklanka śmietany
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki obranych posiekanych migdałów,
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
Opis przygotowania:
Twaróg zawiń w gazę i zawieś nad garnkiem, tak aby spłynęła cała serwatka. Masło utrzyj na masę. Przełóż do garnka dodaj szczyptę soli, jajka, śmietanę i twaróg. Mieszając podgrzewaj masę, uważając aby się nie zagotowała. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, zdejmij z ognia i ostudź, stale mieszając. Do masy serowej dodaj rodzynki z cukrem, otartą skórką cytrynową i skórką kandyzowaną. Nową doniczkę do kwiatów, wyłożoną gazą, napełnij masą i ugnieć. Na wierzchu połóż talerzyk i obciąż. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Komentarze (0)