Pascha śmietankowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1872

Składniki:

  • 1 kg twarogu,
  • skórka otarta z cytryny
  • pół kostki masła
  • sól,
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru,
  • szklanka śmietany
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki obranych posiekanych migdałów,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Opis przygotowania:

Twaróg zawiń w gazę i zawieś nad garnkiem, tak aby spłynęła cała serwatka. Masło utrzyj na masę. Przełóż do garnka dodaj szczyptę soli, jajka, śmietanę i twaróg. Mieszając podgrzewaj masę, uważając aby się nie zagotowała. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, zdejmij z ognia i ostudź, stale mieszając. Do masy serowej dodaj rodzynki z cukrem, otartą skórką cytrynową i skórką kandyzowaną. Nową doniczkę do kwiatów, wyłożoną gazą, napełnij masą i ugnieć. Na wierzchu połóż talerzyk i obciąż. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Autor: priinccces

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów