Pascha luksusowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2003
Składniki:
- 1 l kwaśnej śmietany kremówki
- 1 l mleka
- 6 jajek
- 25 dkg masła
- 15 dkg cukru pudru
- 10 dkg rodzynek
- 5 dkg migdałów
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczy
- pół laski wanilii
- konfitura wg uznania
Opis przygotowania:
Mleko zagotować z wanilią i zalać nim rozbełtane jajka. Dodać do tego śmietanę i gotować na małym ogniu, aż do utworzenia twarożku. Twarożek przecedzić przez gazę, przestudzić, całkowicie odsączyć z płynu. W naczyniu utrzeć masło z cukrem i dodawać po łyżce twarożku, dobrze rozcierać. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i pokroić na wąskie paseczki. Rodzynki i smażoną skórkę pomarańczy pokroić na drobne kawałki i dodać do utartego twarogu. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do pucharków deserowych. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć i udekorować paschę owocami konfitur.
Komentarze (0)