Pascha luksusowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1847

Składniki:

  • 1 l kwaśnej śmietany kremówki
  • 1 l mleka
  • 6 jajek
  • 25 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 dkg migdałów
  • 5 dkg smażonej skórki pomarańczy
  • pół laski wanilii
  • konfitura wg uznania

Opis przygotowania:

Mleko zagotować z wanilią i zalać nim rozbełtane jajka. Dodać do tego śmietanę i gotować na małym ogniu, aż do utworzenia twarożku. Twarożek przecedzić przez gazę, przestudzić, całkowicie odsączyć z płynu. W naczyniu utrzeć masło z cukrem i dodawać po łyżce twarożku, dobrze rozcierać. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i pokroić na wąskie paseczki. Rodzynki i smażoną skórkę pomarańczy pokroić na drobne kawałki i dodać do utartego twarogu. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do pucharków deserowych. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć i udekorować paschę owocami konfitur.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów