Papryka z ryżem i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Papryka z ryżem i owocami
fot. madprime / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 zielone papryki
  • 2 owoce granatu
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 liście sałaty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, sparzyć we wrzątku, odciąć końcówkę i usunąć gniazda nasienne. Ryż opłukać w zimnej wodzie, a następnie ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i skropić sokiem z 1 pomarańczy. Skropiony ryż wymieszać, nadziać nim papryki i przełożyć je na talerz udekorowany liściem sałaty. Śmietanę przelać do kubeczka, dodać do niej cukier i dobrze wymieszać, po czym polać nią paprykę. Granaty przekroić na połowy, wyłuskać nasiona i przełożyć nimi paprykę. Udekorować talerz pomarańczami pokrojonymi w krążki i drobno pokrojoną natką pietruszki. Na wierzch położyć wyłuskane orzechy włoskie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów