Papryka z ryżem i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1917
Składniki:
- 2 zielone papryki
- 2 owoce granatu
- 2 pomarańcze
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki cukru
- 2 orzechy włoskie
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 2 liście sałaty
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, sparzyć we wrzątku, odciąć końcówkę i usunąć gniazda nasienne. Ryż opłukać w zimnej wodzie, a następnie ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i skropić sokiem z 1 pomarańczy. Skropiony ryż wymieszać, nadziać nim papryki i przełożyć je na talerz udekorowany liściem sałaty. Śmietanę przelać do kubeczka, dodać do niej cukier i dobrze wymieszać, po czym polać nią paprykę. Granaty przekroić na połowy, wyłuskać nasiona i przełożyć nimi paprykę. Udekorować talerz pomarańczami pokrojonymi w krążki i drobno pokrojoną natką pietruszki. Na wierzch położyć wyłuskane orzechy włoskie.
Komentarze (0)