Orez Shu'it
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1748
Składniki:
- 250 g ryżu
- 250 g białej fasoli
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 600 ml lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolę i przecier pomidorowy. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki oraz mieloną, czerwoną papryka chili.
Komentarze (0)