Orez Shu'it

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1748
Orez Shu'it
fot. abejschwartz (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 250 g białej fasoli
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 600 ml lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolę i przecier pomidorowy. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki oraz mieloną, czerwoną papryka chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów