Om Ali (deser)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1245
Om Ali (deser)
fot. @EdwardTerry (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml mleka 2%
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 g tłuczonych orzechów pekan
  • 50 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 50 g mielone orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Osączone z wody rodzynki przesypać do naczynia. Wsypać do nich tłuczone orzechy włoskie, laskowe, pekan i wiórki kokosowe. Ciasto francuskie rozłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i upiec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić, rozdrobnić na małe kawałki i wymieszać ze składnikami w naczyniu. Mleko wymieszać z cukrem, śmietaną kremówka, ekstraktem waniliowym, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Potem ściągnąć je z ognia, zalać tym całość w naczyniu i lekko przestudzić. Po przestudzeniu wszystko posypać tłuczonymi pistacjami i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów