Om Ali (deser)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1245
Składniki:
- 800 ml mleka 2%
- 200 g ciasta francuskiego
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 g tłuczonych orzechów pekan
- 50 g tłuczonych orzechów włoskich
- 50 g mielone orzechów laskowych
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie. Osączone z wody rodzynki przesypać do naczynia. Wsypać do nich tłuczone orzechy włoskie, laskowe, pekan i wiórki kokosowe. Ciasto francuskie rozłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i upiec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić, rozdrobnić na małe kawałki i wymieszać ze składnikami w naczyniu. Mleko wymieszać z cukrem, śmietaną kremówka, ekstraktem waniliowym, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Potem ściągnąć je z ognia, zalać tym całość w naczyniu i lekko przestudzić. Po przestudzeniu wszystko posypać tłuczonymi pistacjami i podawać do spożycia.
Komentarze (0)