Niezawodne ciasto na pierogi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6999

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki oleju
  • ok. 1/2 l gorącej wody

Opis przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników, wstępnie zagniatamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Ciasto nie może być zbyt twarde.Przepis dostałam od znajomej kucharki, pierogi po ugotowaniu są miękkie i co najważniejsze,żaden jeszcze mi się nie rozgotował. Ciasto bez większego wysiłku doskonale się zlepia. Większość moich znajomych robi pierogi z tego przepisu.

Autor: figusia

Komentarze (3)

to naprawde rewelacyjne ciasto, ja dodałam zamiast jednej szklanki maki białej, razową. pycha

Pierwszy raz robiłam pierogi,rewelacja ,bez stresów!!!

Ciasto rewelacyjne mięciutkie i pyszne polecam każdej pani nawet młodej bez doświadczenia. To ciasto na pewno się uda , a pierożki wyjdą przepyszne. Tylko z tego przepisu korzystam

Podobne przepisy

Więcej przepisów