Niezawodne ciasto na pierogi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7103
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- 1-2 łyżki oleju
- ok. 1/2 l gorącej wody
Opis przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników, wstępnie zagniatamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Ciasto nie może być zbyt twarde.Przepis dostałam od znajomej kucharki, pierogi po ugotowaniu są miękkie i co najważniejsze,żaden jeszcze mi się nie rozgotował. Ciasto bez większego wysiłku doskonale się zlepia. Większość moich znajomych robi pierogi z tego przepisu.
Komentarze (3)
to naprawde rewelacyjne ciasto, ja dodałam zamiast jednej szklanki maki białej, razową. pycha
Pierwszy raz robiłam pierogi,rewelacja ,bez stresów!!!
Ciasto rewelacyjne mięciutkie i pyszne polecam każdej pani nawet młodej bez doświadczenia. To ciasto na pewno się uda , a pierożki wyjdą przepyszne. Tylko z tego przepisu korzystam