Naleśniki z musli, śmietaną i whiskey
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 676
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g musli owocowego
- 2 łyżeczki whiskey
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wbić do tego jajko, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu chochelką przelać to na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i zwinąć w jeden, długi rulon i wyłożyć na talerz. Następnie śmietanę kremówkę zmieszać z cukrem, rozmieszać trzepaczką i polać naleśniki na talerzu. Wszystko posypać owocowym musli, startą gorzką czekoladą i skropić whiskey.
Komentarze (0)