Naleśniki z musli, śmietaną i whiskey

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 676
Naleśniki z musli, śmietaną i whiskey
fot. adactio (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g musli owocowego
  • 2 łyżeczki whiskey
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wbić do tego jajko, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Po zmiksowaniu chochelką przelać to na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i zwinąć w jeden, długi rulon i wyłożyć na talerz. Następnie śmietanę kremówkę zmieszać z cukrem, rozmieszać trzepaczką i polać naleśniki na talerzu. Wszystko posypać owocowym musli, startą gorzką czekoladą i skropić whiskey.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów