Moqueca z morszczuka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1652
Składniki:
- 400 g filetów z morszczuka
- 350 ml mleka kokosowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić na kawałki. Filety z morszczuka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 30 minut. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone pomidory oraz rybę. Wszystko zalać mlekiem kokosowym, wymieszać, doprawić przyprawami do smaku i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i przelać na ugotowany ryż na talerzu. Gotową potrawę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)