Moqueca z morszczuka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1652
Moqueca z morszczuka
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z morszczuka
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić na kawałki. Filety z morszczuka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 30 minut. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone pomidory oraz rybę. Wszystko zalać mlekiem kokosowym, wymieszać, doprawić przyprawami do smaku i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i przelać na ugotowany ryż na talerzu. Gotową potrawę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów