Moqueca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2356
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g filetów z dorsza
- 100 g mrożonych krewetek
- 100 g mrożonych małży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki oraz małże rozmrozić, po czym krewetki oczyścić z części niejadalnych, a małże odciąć od muszli. Paprykę czerwoną i żółtą pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na dużej patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego oczyszczone wcześniej owoce morza i pokrojone na małe kawałki filety rybne. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką i smażyć przez 1,5 minuty. Potem wszystko zalać mlekiem kokosowym, sokiem z limonki, doprawić przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)