Moqueca

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2356
Moqueca
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g filetów z dorsza
  • 100 g mrożonych krewetek
  • 100 g mrożonych małży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki oraz małże rozmrozić, po czym krewetki oczyścić z części niejadalnych, a małże odciąć od muszli. Paprykę czerwoną i żółtą pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na dużej patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego oczyszczone wcześniej owoce morza i pokrojone na małe kawałki filety rybne. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką i smażyć przez 1,5 minuty. Potem wszystko zalać mlekiem kokosowym, sokiem z limonki, doprawić przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów