Marmitako

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1635
Marmitako
fot. zordor / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z tuńczyka
  • 8 ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 2 żabki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Pomidory naciąć w górnej części, sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i dodać do smażonych składników. Smażyć przez 2 minuty, po czym wlać do tego wino wytrawne oraz wodę, dodać pokrojone pomidory, paprykę i pokrojoną na kawałki rybę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów