Marmitako
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1635
Składniki:
- 400 g filetów z tuńczyka
- 8 ziemniaków
- 3 pomidory
- 2 żabki czosnku
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Pomidory naciąć w górnej części, sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i dodać do smażonych składników. Smażyć przez 2 minuty, po czym wlać do tego wino wytrawne oraz wodę, dodać pokrojone pomidory, paprykę i pokrojoną na kawałki rybę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)