Zupa z tuńczyka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 817
Zupa z tuńczyka
fot. Núria Pueyo / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Paprykę oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Tuńczyka pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone obie papryki, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Następnie dodać do tego ziemniaki i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Wrzucić do tego pokrojonego tuńczyka. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze do miękkości ryby. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów