Zupa z tuńczyka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 817
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 g filetów ze świeżego tuńczyka
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Paprykę oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Tuńczyka pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone obie papryki, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Następnie dodać do tego ziemniaki i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Wrzucić do tego pokrojonego tuńczyka. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze do miękkości ryby. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)