Leche de Tigre

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2481
Leche de Tigre
fot. Carlos Varela (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g surowych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 2 plastry limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Cztery z nich pozostawić do dekoracji, pozostałe po oczyszczeniu pokroić na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Czosnek z szalotką obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do krewetek w misce. Dodać do tego pozbawioną nasion oraz pokrojoną drobno papryczkę chili i posiekaną drobno natkę zielonej kolendry. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sosem rybnym i natką zielonej kolendry. Wlać do tego sok z limonki, bulion rybny, mleko kokosowe, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przelać do szklanek, udekorować świeżymi krewetkami oraz plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów