Leche de Tigre
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2866
Składniki:
- 400 g surowych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki ciecierzycy z puszki
- 2 plastry limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szklanka bulionu rybnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szalotka
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz czarny świeżo zmielony
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Cztery z nich pozostawić do dekoracji, pozostałe po oczyszczeniu pokroić na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Czosnek z szalotką obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do krewetek w misce. Dodać do tego pozbawioną nasion oraz pokrojoną drobno papryczkę chili i posiekaną drobno natkę zielonej kolendry. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sosem rybnym i natką zielonej kolendry. Wlać do tego sok z limonki, bulion rybny, mleko kokosowe, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przelać do szklanek, udekorować świeżymi krewetkami oraz plastrami limonki.
Komentarze (0)