Kwas porzeczkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2260

Składniki:

  • 40 dag porzeczek
  • 10 dag cukru
  • 2 goździki
  • 1 dag drożdży
  • 750 ml wody

Opis przygotowania:

Porzeczki myjemy,szypułkujemy,miażdżymy i zalewamy gorącą wodą.Dodajemy goździki i zagotowujemy. Następnie przecedzamy,wyciskamy,dodajemy cukier,mieszamy i studzimy.Drożdże rozdrabniamy w niewielkiej ilości wody,dodajemy do soku i pozostawiamy na dobę.Następnie sok przelewamy do butelek,szczelnie zamykamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 3 dni.

Autor: lipsi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów