Tabriz köftesi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1846
Składniki:
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Klopsy:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g ryżu
- 250 g łuskanego grochu żółtego
- 2 łyżki oleju
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- Sałatka:
- 2 łyżki soku cytrynowego
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować klopsy: ryż oraz groch łuskany opłukać pod bieżąca wodą, następnie każdy składnik z osobna przesypać do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i gotować groch do miękkości, a ryż na sypko. Po ugotowaniu groch odcedzić i razem z ugotowanym ryżem przełożyć do miski. Następnie dodać do tego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Por pokroić drobno. Oba pokrojone składniki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Do całości wbić jajko, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mieloną kolendrą i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować duże pulpety i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody. Całość gotować przez 3 minuty, a po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, zagotować na średnim ogniu i polać potrawę.
Przygotować sałatkę: rzodkiewki obrać z liści oraz ogonków i przełożyć na talerz. Natkę zielonej kolendry, koperek oraz szczypiorek pokroić na kawałki i dodać do rzodkiewek. Całość skropić sokiem z cytryny i podawać razem z potrawą.
Przygotować klopsy: ryż oraz groch łuskany opłukać pod bieżąca wodą, następnie każdy składnik z osobna przesypać do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i gotować groch do miękkości, a ryż na sypko. Po ugotowaniu groch odcedzić i razem z ugotowanym ryżem przełożyć do miski. Następnie dodać do tego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Por pokroić drobno. Oba pokrojone składniki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Do całości wbić jajko, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mieloną kolendrą i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować duże pulpety i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody. Całość gotować przez 3 minuty, a po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, zagotować na średnim ogniu i polać potrawę.
Przygotować sałatkę: rzodkiewki obrać z liści oraz ogonków i przełożyć na talerz. Natkę zielonej kolendry, koperek oraz szczypiorek pokroić na kawałki i dodać do rzodkiewek. Całość skropić sokiem z cytryny i podawać razem z potrawą.
Komentarze (0)