Tabriz köftesi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1846
Tabriz köftesi
fot. Fabienkhan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Klopsy:
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g ryżu
  • 250 g łuskanego grochu żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • Sałatka:
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować klopsy: ryż oraz groch łuskany opłukać pod bieżąca wodą, następnie każdy składnik z osobna przesypać do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i gotować groch do miękkości, a ryż na sypko. Po ugotowaniu groch odcedzić i razem z ugotowanym ryżem przełożyć do miski. Następnie dodać do tego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Por pokroić drobno. Oba pokrojone składniki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Do całości wbić jajko, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mieloną kolendrą i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować duże pulpety i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody. Całość gotować przez 3 minuty, a po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, zagotować na średnim ogniu i polać potrawę.

Przygotować sałatkę: rzodkiewki obrać z liści oraz ogonków i przełożyć na talerz. Natkę zielonej kolendry, koperek oraz szczypiorek pokroić na kawałki i dodać do rzodkiewek. Całość skropić sokiem z cytryny i podawać razem z potrawą.

Komentarze (0)