Kuropatwa faszerowana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2637
Składniki:
- 4 kuropatwy
- 20 dkg cielęciny bez kości
- 14 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 sucha bułka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka buliony warzywnego z kostki
- 1 łyżka soli
- 1 cytryna
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kuropatwy sprawić, oczyścić z piór, wnętrzności, głowy i obsmażyć na połowie rozgrzanego masła. Po obsmażeniu wyciągnąć z tłuszczu i ponacinać piersi. Cebule obrać, pokroić w drobna kostkę. Cielęcinę przepuścić przez maszynkę i razem z cebulą przesmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, gdy zmięknie odcisnąć, zmieszać z dwoma żółtkami, jednym wbitym jajkiem, solą, pieprzem i dodać do smażonej cielęciny. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do rondla. Wlać bulion i dusić pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać obraną i pokrojona na kawałki cytrynę. Całość dusić jeszcze przez 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i całym farszem z duszenia napełnić kuropatwy. Podajemy zaraz po napełnieniu.
Komentarze (0)