Kuropatwa faszerowana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2637

Składniki:

  • 4 kuropatwy
  • 20 dkg cielęciny bez kości
  • 14 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka buliony warzywnego z kostki
  • 1 łyżka soli
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kuropatwy sprawić, oczyścić z piór, wnętrzności, głowy i obsmażyć na połowie rozgrzanego masła. Po obsmażeniu wyciągnąć z tłuszczu i ponacinać piersi. Cebule obrać, pokroić w drobna kostkę. Cielęcinę przepuścić przez maszynkę i razem z cebulą przesmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, gdy zmięknie odcisnąć, zmieszać z dwoma żółtkami, jednym wbitym jajkiem, solą, pieprzem i dodać do smażonej cielęciny. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do rondla. Wlać bulion i dusić pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać obraną i pokrojona na kawałki cytrynę. Całość dusić jeszcze przez 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i całym farszem z duszenia napełnić kuropatwy. Podajemy zaraz po napełnieniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów