Kurczak zielony z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 615
Składniki:
- 600 ml bulionu z kurczaka
- 250 g ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 2 udka z kurczaka
- 2 palki z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki nasion z dyni
- 2 liście laurowe
- 2 zielone papryki serrano
- 2 czarne papryki
- 1 cebula
- 1 kg zielone pomidorków cherry
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka selera
Opis przygotowania:
Warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Papryki pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Następnie udka i pałki z kurczaka przełożyć do kolejnego rondla, zalać mięso bulionem z kurczaka tak, aby nie wystawało, dodać do tego liście laurowe, obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pestki z dyni. Pestki lekko przyrumienić, po czym dodać do nich obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojoną drobno paprykę zieloną, czarną oraz pokrojone pomidorki zielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać połową z gotowanego wcześniej bulionu z kurczaka i gotować przez 5 minut. Po tym czasie gotowane składniki zmiksować mikserem, włożyć do nich ugotowane mięso z kurczaka, całość doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z ryżem. Gotową potrawę udekorować natką zielonego selera.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pestki z dyni. Pestki lekko przyrumienić, po czym dodać do nich obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojoną drobno paprykę zieloną, czarną oraz pokrojone pomidorki zielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać połową z gotowanego wcześniej bulionu z kurczaka i gotować przez 5 minut. Po tym czasie gotowane składniki zmiksować mikserem, włożyć do nich ugotowane mięso z kurczaka, całość doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z ryżem. Gotową potrawę udekorować natką zielonego selera.
Komentarze (0)