Kurczak z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 802
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 4 udka z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i upiec do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po upieczeniu mięso ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli i smażyć je na pozostałym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)