Kurczak z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 802
Kurczak z warzywami
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i upiec do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po upieczeniu mięso ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli i smażyć je na pozostałym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów