Kurczak w jogurcie z komosą ryżową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1481
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki laskowych orzechów
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na rukolę. Jogurt przelać do miski i wymieszać z sokiem cytrynowym oraz granulowanym czosnkiem. Dodać do tego mięso i moczyć je przez 20 minut. Po tym czasie namoczone mięso wyciągnąć i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Na to nałożyć pokrojone na kawałki masło. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do miękkości mięsa, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Orzechy laskowe pokroić w cienkie plastry. Następnie cebulę wraz z orzechami przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli, wymieszać i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)