Kuih Bengka Ubi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1699
Składniki:
- 400 ml gęstego mleka kokosowego
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki wrzącej wody
- 2 suszone liście pandan
- 1 kg maki z tapioki
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Liście pandan sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Mąkę z tapioki przesypać do miski i wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do tego jajka, wlać mleko kokosowe, dodać posiekane liście pandan i wyrobić mikserem ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na złoty kolor, po czym upieczone pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Komentarze (0)