Kubani-ka-meetha (deser morelowy)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 772
Kubani-ka-meetha (Qubani-ka-Meetha) to indyjski deser z suszonych moreli, na którego wierzchu znajdują się blanszowane migdały. W Hyderbadzie jest często serwowany na uroczystościach weselnych.
Składniki:
- 300 g suszonych moreli
- 200 cukru
- 50 g blanszowanych migdałów
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Suszone morele przełożyć na sito i sparzyć je wrzącą wodą. Następnie przesypać je do rondla, zalać dwoma szklankami wody, zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Wówczas zmniejszyć ogień, wlać do tego wodę różaną, sok z cytryny i gotować jeszcze do czasu uzyskania półpłynnej konsystencji. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać do miseczek i dobrze przestudzić.
Masło stopić na patelni i dodać do niego blanszowane migdały. Oprószyć je szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Na wierzch wyłożyć kwaśną śmietanę.
Masło stopić na patelni i dodać do niego blanszowane migdały. Oprószyć je szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Na wierzch wyłożyć kwaśną śmietanę.
Komentarze (0)