Kubani-ka-meetha (deser morelowy)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 772
Kubani-ka-meetha (deser morelowy)
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / domena publiczna
Kubani-ka-meetha (Qubani-ka-Meetha) to indyjski deser z suszonych moreli, na którego wierzchu znajdują się blanszowane migdały. W Hyderbadzie jest często serwowany na uroczystościach weselnych.

Składniki:

  • 300 g suszonych moreli
  • 200 cukru
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Suszone morele przełożyć na sito i sparzyć je wrzącą wodą. Następnie przesypać je do rondla, zalać dwoma szklankami wody, zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Wówczas zmniejszyć ogień, wlać do tego wodę różaną, sok z cytryny i gotować jeszcze do czasu uzyskania półpłynnej konsystencji. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać do miseczek i dobrze przestudzić.

Masło stopić na patelni i dodać do niego blanszowane migdały. Oprószyć je szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Na wierzch wyłożyć kwaśną śmietanę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów