Kotlety z tofu ze szpinakiem i penne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1545
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- Kotlety:
- 250 g jedwabistego tofu
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone nasiona kolendry i smażyć razem przez 30 sekund. Potem wlać do tego koncentrat pomidorowy. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i polać nimi ugotowany makaron.
Przygotować kotlety: tofu zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Rozmrożony szpinak pokroić na kawałki i dodać do startego wcześniej tofu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszklone dodać do składników w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartą, wlać sos sojowy i mleko sojowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kotlety i smażyć je na pozostałej oliwie na patelni do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników na talerzu.
Przygotować kotlety: tofu zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Rozmrożony szpinak pokroić na kawałki i dodać do startego wcześniej tofu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszklone dodać do składników w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartą, wlać sos sojowy i mleko sojowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kotlety i smażyć je na pozostałej oliwie na patelni do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)