Kiełbasa wegetariańska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5778
Składniki:
- 100 ml pikantnego keczupu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 szklanki pszenicy bulgur
- 1 łyżeczka drożdży odżywczych w płatkach
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka mąki sojowej + 1 łyżka wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Pszenicę bulgur opłukać pod bieżąca wodą, zalać ją 2,5 szklankami lekko osolonej wody, zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 20 minut. Ugotowaną ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym przez 10 minut. Po tym czasie przełożyć ją do miski, wsypać mąkę pszenną i sojową z 1 łyżką wody, dodać drożdże odżywcze i wsypać wszystkie przyprawy z podanych wyżej składników. Następnie wlać do tego sos sojowy i całość wyrobić ręcznie Wyrobionymi składnikami napełnić specjalną folię do wyrobów wędliniarskich, po czym ją zawiązać z każdej strony dratwą i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Całość smażyć ze wszystkich stron po 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, odciąć zawiązane końce i wyłożyć na talerz i polać keczupem.
Komentarze (0)