Java rice
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1699
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 100 ml sosu sojowego ciemnego
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 czerwona papryka chili
- sól
- pieprz
- skórka z 1 pomarańczy
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w kostkę i smażyć przez 40 sekund na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć do małej miseczki. Do drugiej miseczki wlać sos sojowy. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojoną na kawałki skórkę z pomarańczy oraz pokrojone na kawałki rzodkiewki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić jajka, posypać je sezamem, szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Do całości dodać sos sojowy oraz smażoną wcześniej paprykę. Na koniec wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)