Hainanese Chicken Rice

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1048
Hainanese Chicken Rice
fot. avlxyz (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 200 ml sosu chili
  • 40 g wędzonej szynki
  • 2 zielone ogórki
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz biały (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do ogórków na talerzu. Ćwiartki z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone mięso oprószyć białym pieprzem i dodać do całości.

Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną na małe kawałki szynkę wędzoną. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na gotowanego kurczaka.

Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i polać sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów