Hainanese Chicken Rice
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1281
Składniki:
- 300 g ryżu
- 200 ml sosu chili
- 40 g wędzonej szynki
- 2 zielone ogórki
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz biały (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do ogórków na talerzu. Ćwiartki z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone mięso oprószyć białym pieprzem i dodać do całości.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną na małe kawałki szynkę wędzoną. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na gotowanego kurczaka.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i polać sosem chili.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną na małe kawałki szynkę wędzoną. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na gotowanego kurczaka.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i polać sosem chili.
Komentarze (0)