Jaś w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1165
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do fasoli
- sól
- cukier
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przełożyć ją na rozgrzaną 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i smażyć do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia. Marchew obrać ze skóry, umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej marchew, pomidory bez skóry i wsypać do tego przyprawę do fasoli oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać do fasoli na talerzu.
Komentarze (0)