Jaś w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1165
Jaś w sosie
fot. Hevesli (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 300 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przełożyć ją na rozgrzaną 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i smażyć do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia. Marchew obrać ze skóry, umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej marchew, pomidory bez skóry i wsypać do tego przyprawę do fasoli oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać do fasoli na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów