Jabłkowy deser
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1828
Składniki:
- 6 dużych jabłek renet
- 3 dkg mielonych orzechów włoskich
- 3 dkg mielonych migdałów
- 3 dkg rodzynek
- 5 dkg masła
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka galaretki porzeczkowej
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dkg cukru
- 1 żółtko
- pół paczki cukru waniliowego
- 6 ciastek biszkoptowych okrągłych
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
Opis przygotowania:
W naczyniu wymieszać mąkę z zimnym mlekiem, cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Mieszając cały czas wszystko zagotować na małym ogniu, a następnie ostudzić. Wystudzony krem wymieszać z mielonymi orzechami, migdałami i rodzynkami. Jabłka dobrze umyć, osączyć z wody, wydrążyć środki usuwając gniazda nasienne i napełnić przestudzonym kremem. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, włożyć do niego napełnione kremem jabłka, skropić winem i piec w piekarniku w temperaturze do 150 stopni około 25 minut. Na talerz ułożyć ciastka biszkoptowe, a na ciastkach położyć upieczone jabłka. Jabłka na talerzu przybrać galaretką porzeczkową i skropić gorącym winem. Podawać natychmiast po skropieniu.
Komentarze (0)