Jabłkowy deser

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1828

Składniki:

  • 6 dużych jabłek renet
  • 3 dkg mielonych orzechów włoskich
  • 3 dkg mielonych migdałów
  • 3 dkg rodzynek
  • 5 dkg masła
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka galaretki porzeczkowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • pół paczki cukru waniliowego
  • 6 ciastek biszkoptowych okrągłych
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia

Opis przygotowania:

W naczyniu wymieszać mąkę z zimnym mlekiem, cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Mieszając cały czas wszystko zagotować na małym ogniu, a następnie ostudzić. Wystudzony krem wymieszać z mielonymi orzechami, migdałami i rodzynkami. Jabłka dobrze umyć, osączyć z wody, wydrążyć środki usuwając gniazda nasienne i napełnić przestudzonym kremem. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, włożyć do niego napełnione kremem jabłka, skropić winem i piec w piekarniku w temperaturze do 150 stopni około 25 minut. Na talerz ułożyć ciastka biszkoptowe, a na ciastkach położyć upieczone jabłka. Jabłka na talerzu przybrać galaretką porzeczkową i skropić gorącym winem. Podawać natychmiast po skropieniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów