Huevos rancheros
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1817
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 6 jaj
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 tortille
- 2 zielone papryki konserwowe chili
- 2 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki grubo tartego parmezanu
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 awokado
- sól
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Tortille połamać na male kawałeczki. Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Fasolę czerwoną odcedzić z zalewy, po czym razem z połamaną wcześniej tortillą lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionych składników dodać pokrojoną cebulę, pomidory i awokado. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu kolorowego, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie jajka wbić do kubka, zalać mlekiem i roztrzepać je widelce. Roztrzepanymi składnikami zalać całość na patelni. Wszystko doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy składniki ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, udekorować pokrojoną papryką chili i posypać natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)