Hoe z makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1760
Składniki:
- 200 g filetów z mrożonego tuńczyka
- 200 g filetów z morszczuka
- 100 g pasty chili
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 łyżka sezamu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Filety rybne pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym oraz pastą chili. Wymieszane składniki nałożyć na ryby w misce i dokładnie wymieszać, po czym wstawić na 30 minut do lodówki. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, wymieszać z sosem sojowym (jeśli trzeba to doprawić go szczyptą soli do smaku) i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w słomkę i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Następnie dodać do tego wszystkie wymieszane składniki z lodówki i posypać sezamem.
Komentarze (0)