Chicken Akhni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 724
Chicken Akhni
fot. এম আবু সাঈদ (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 750 ml wody
  • 250 g ryżu basmati
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ziela angielskie
  • 2 średni ziemniaki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 marchew
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie na patelni rozgrzać olei i dodać do niego pokrojoną cebulę, czosnek, świeżo starty imbir, papryczkę chili, pokrojone ziemniaki oraz marchew. Wsypać do tego wszystkie mielone przyprawy, ziele angielskie, garam masala, dobrze wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć je do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojonego w drobną kostkę pomidora i ugotowany wcześniej ryż. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów