Chicken Akhni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 724
Składniki:
- 750 ml wody
- 250 g ryżu basmati
- 3 łyżki oleju
- 3 ziela angielskie
- 2 średni ziemniaki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 zielone papryczki chili
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 marchew
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie na patelni rozgrzać olei i dodać do niego pokrojoną cebulę, czosnek, świeżo starty imbir, papryczkę chili, pokrojone ziemniaki oraz marchew. Wsypać do tego wszystkie mielone przyprawy, ziele angielskie, garam masala, dobrze wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć je do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojonego w drobną kostkę pomidora i ugotowany wcześniej ryż. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)