Gruszki w kremie z miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 889
Gruszki w kremie z miodem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu lipowego
  • 4 łyżki kruszonego lodu
  • 2 gruszki klapsy
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Krem:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Następnie zasypać je cukrem pudrem i zalać sokiem cytrynowym.

Przygotować krem: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć trzepaczką z cukrem do białości. Wanilię rozkroić nożem, wyłuskać z niej nasiona, po czym nasiona z rozkrojoną wanilią przełożyć do rondla, zalać mlekiem (2 łyżki mleka pozostawić do wymieszania mąki) i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę rozmieszać w kubku z 2 łyżkami pozostawionego wcześniej mleka, dodać do składników w rondlu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wlać do tego utarte żółtka, dodać ubitą pianę i wsypać zasypane cukrem pokrojone gruszki. Całość wymieszać i ogrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do pucharków deserowych i przestudzić.

Wszystko obłożyć kruszonym lodem i zalać płynnym miodem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów