Gruszki w kremie z miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 964
Składniki:
- 200 ml płynnego miodu lipowego
- 4 łyżki kruszonego lodu
- 2 gruszki klapsy
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru pudru
- Krem:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Następnie zasypać je cukrem pudrem i zalać sokiem cytrynowym.
Przygotować krem: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć trzepaczką z cukrem do białości. Wanilię rozkroić nożem, wyłuskać z niej nasiona, po czym nasiona z rozkrojoną wanilią przełożyć do rondla, zalać mlekiem (2 łyżki mleka pozostawić do wymieszania mąki) i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę rozmieszać w kubku z 2 łyżkami pozostawionego wcześniej mleka, dodać do składników w rondlu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wlać do tego utarte żółtka, dodać ubitą pianę i wsypać zasypane cukrem pokrojone gruszki. Całość wymieszać i ogrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do pucharków deserowych i przestudzić.
Wszystko obłożyć kruszonym lodem i zalać płynnym miodem.
Przygotować krem: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć trzepaczką z cukrem do białości. Wanilię rozkroić nożem, wyłuskać z niej nasiona, po czym nasiona z rozkrojoną wanilią przełożyć do rondla, zalać mlekiem (2 łyżki mleka pozostawić do wymieszania mąki) i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę rozmieszać w kubku z 2 łyżkami pozostawionego wcześniej mleka, dodać do składników w rondlu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wlać do tego utarte żółtka, dodać ubitą pianę i wsypać zasypane cukrem pokrojone gruszki. Całość wymieszać i ogrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do pucharków deserowych i przestudzić.
Wszystko obłożyć kruszonym lodem i zalać płynnym miodem.
Komentarze (0)