Aromatyczny gin

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1576
Aromatyczny gin
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 cm skórki cytrynowej
  • 15 jagód dojrzałego jałowca
  • 10 ziaren białego pieprzu
  • 5 łodyg świeżej kolendry
  • 3 gramy świeżego majeranku
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 strączki kardamonu
  • 1,5 szklanki wódki Smirnoff
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina Trebbiano

Opis przygotowania:

Kolendrą oraz skórkę cytrynową umyć i osączyć z wody. Do rondla przelać wódkę, wino wytrawne i dodać wszystkie pozostałe składniki. Całość postawić na średnim ogniu i podgrzewać do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (nie gotować). Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać do słoika i zakręcić. Zakręcony słoik odstawić na 24 godziny i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotowy gin przecedzić przez sitko i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów