Aromatyczny gin
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1751
Składniki:
- 15 cm skórki cytrynowej
- 15 jagód dojrzałego jałowca
- 10 ziaren białego pieprzu
- 5 łodyg świeżej kolendry
- 3 gramy świeżego majeranku
- 2,5 łyżki cukru
- 2 strączki kardamonu
- 1,5 szklanki wódki Smirnoff
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina Trebbiano
Opis przygotowania:
Kolendrą oraz skórkę cytrynową umyć i osączyć z wody. Do rondla przelać wódkę, wino wytrawne i dodać wszystkie pozostałe składniki. Całość postawić na średnim ogniu i podgrzewać do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (nie gotować). Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać do słoika i zakręcić. Zakręcony słoik odstawić na 24 godziny i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotowy gin przecedzić przez sitko i podawać do spożycia.
Komentarze (0)