Daktyle w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1875
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i skropić ciemnym rumem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, pokroić w kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm i nałożyć na nie daktyle skropione rumem.
Całość dokładnie zawinąć ręcznie w uszka lub sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z oleju, przełożyć na talerz i gdy są jeszcze gorące, posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, pokroić w kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm i nałożyć na nie daktyle skropione rumem.
Całość dokładnie zawinąć ręcznie w uszka lub sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z oleju, przełożyć na talerz i gdy są jeszcze gorące, posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)