Coq au vin
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1722
Składniki:
- 450 ml czerwonego wina Spes Rouge Vin De Table Francais
- 300 ml bulionu warzywnego
- 30 ml brandy
- 30 g masła
- 4 pieczarki
- 2 duże udka z kurczaka
- 2 czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 marchew
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć do miski. Pieczarki obrać z błony i usunąć trzonki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Masło stopić w rondlu i dodać do niego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść go na małe kawałeczki i dodać do zrumienionego mięsa. Następnie dodać do tego pokrojoną marchew, obrana ze skóry cebule, liście laurowe i pieczarki. Potem składniki zasypać mąka, wlać do tego wino czerwone, przecier pomidorowy, bulion warzywny i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je na talerz i podawać razem z rukolą.
Komentarze (0)