Boquerones en vinagre

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1635
Boquerones en vinagre
fot. Kent Wang (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g filetów ze świeżej sardeli
  • 6 łyżek octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Filety z sardeli dokładnie oczyścić z ości, umyć, osączyć z wody i przełożyć je do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do ryby w misce. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Ocet zmieszać w kubku z oliwą z oliwek, szczyptą soli i zalać całość w misce. Wszystko wstawić do lodówki i trzymać przez 6 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonymi drobno kaparami.

Komentarze (0)