Ciasto pomarańczowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1583
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 150 ml letniej wody
- 3 jajka
- szczypta soli
- Na polewę:
- 200 g cukru
- 50 ml wody
Opis przygotowania:
Pomarańcze sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: masło zmiksować mikserem z cukrem na puszystą masę. Wbić do niej po jednym jajku, wsypać mąkę, wlać letnią wodę, dodać szczyptę soli i razem zmiksować. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować polewę: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i postawić na małym ogniu. Całość rozpuścić na płynną masę i karmelizować. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomarańcze i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na ciasto w formie do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, wyłożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować ciasto: masło zmiksować mikserem z cukrem na puszystą masę. Wbić do niej po jednym jajku, wsypać mąkę, wlać letnią wodę, dodać szczyptę soli i razem zmiksować. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować polewę: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i postawić na małym ogniu. Całość rozpuścić na płynną masę i karmelizować. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomarańcze i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na ciasto w formie do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, wyłożyć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)