Ciasto pomarańczowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1418
Ciasto pomarańczowe
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • Na polewę:
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody

Opis przygotowania:

Pomarańcze sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: masło zmiksować mikserem z cukrem na puszystą masę. Wbić do niej po jednym jajku, wsypać mąkę, wlać letnią wodę, dodać szczyptę soli i razem zmiksować. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.

Przygotować polewę: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i postawić na małym ogniu. Całość rozpuścić na płynną masę i karmelizować. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomarańcze i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na ciasto w formie do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, wyłożyć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów