Pomarańczowe galaretki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1744
Pomarańczowe galaretki
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 75 g galaretki wiśniowej
  • 75 g galaretki poziomkowej
  • 4 szklanki wody
  • 4 pomarańcze

Opis przygotowania:

Pomarańcze umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Następnie wyciskarką do cytrusów wycisnąć sok z pomarańczy, zostawiając jedynie same skórki. Do dwóch osobnych rondli wlać po 2 szklanki wody oraz wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy. Składniki te zagotować na dużym ogniu i ściągnąć z ognia. Wsypać do tego galaretki (każdą do osobnego rondla). Całość dokładnie wymieszać i lekko przestudzić. Przestudzonym składnikami zalać pozostawione skórki z pomarańczy i wszystko wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Zastygnięte wyciągnąć z lodówki i pokroić ostrym nożem na ćwiartki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów