Pomarańczowe galaretki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1989
Składniki:
- 75 g galaretki wiśniowej
- 75 g galaretki poziomkowej
- 4 szklanki wody
- 4 pomarańcze
Opis przygotowania:
Pomarańcze umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Następnie wyciskarką do cytrusów wycisnąć sok z pomarańczy, zostawiając jedynie same skórki. Do dwóch osobnych rondli wlać po 2 szklanki wody oraz wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy. Składniki te zagotować na dużym ogniu i ściągnąć z ognia. Wsypać do tego galaretki (każdą do osobnego rondla). Całość dokładnie wymieszać i lekko przestudzić. Przestudzonym składnikami zalać pozostawione skórki z pomarańczy i wszystko wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Zastygnięte wyciągnąć z lodówki i pokroić ostrym nożem na ćwiartki.
Komentarze (0)